ingverjev cvet

Ingver je rastlina z nežno rumenimi in vijoličnimi cvetovi. Vsem bolj poznan je koren rastline, ki nam je poznan kot pekoča začimba v azijskih jedeh. Dolga leta pa je tudi zelo pomembno zdravilo v kitajski medicini in tudi dandanes ogromno naravnih zdravil in preparatov vsebuje korenino ingverja. Kitajci tudi menijo, da je ingver zdravilo za 100 bolezni – uporabljajo ga namreč na mnogo načinov. Ingver spada v družino ingverjevk, v kateri najdemo tudi kurkumo, kardamom in galgant.

Ingver vsebuje mnogo aromatičnih eteričnih olj, zaradi katerih se mu pripisujejo mnoge zdravilne lastnosti, hkrati pa mi ta eterična olja dajo tudi značilen okus in vonj. Znanstveniki že dolgo prištevajo ingver med ene najmočnejših antioksidantov. Mnoge raziskave so namreč pokazale, da ingver pomaga pri zgagi, bruhanju, proti slabosti ter pri težavah s prebavo.

Nakup ingverja

Ingver lahko kupimo v različnih oblikah – kot svežo korenino, suho (v koščkih ali mleto) in kandirano korenino. 

Zanimivost: posušena korenina ingverja ima precej večjo moč kot sveža.

Kot smo že omenili, ingver pomaga pri slabosti, bodisi jutranji nosečniški slabosti ali na potovanjih. Njegovo učinkovitost bi lahko primerjali tudi z zdravili, ki jih zdravniki predpišejo za zaustavljanje bruhanja.

Ingver oziroma ingverjev čaj se odlično odreže tudi v času prehladov. Vroč ingverjev čaj namreč spodbuja potenje. Zanje je tudi značilno, da zvišuje imunski sistem ter pomaga telesu pri naravni obrambi pred prehladi.

Priprava ingverjevega čaja:

  • ob želodčnih težavah: 1 zvrhano čajno žličko posušene korenine prelijemo z 250ml vrele vode in po 10 minutah precedimo. Mlačen čaj pijemo po potrebi, in sicer 2 do 3 skodelice na dan pred jedjo.
  • ob prehladu: 1 zvrhano čajno žličko posušene korenine prelijemo z 250ml vrele vode in po 10 minutah precedimo. Vroč čaj pijemo po potrebi, in sicer 2 do 3 skodelice na dan.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja