Mate čaj ima kar nekaj pozitivnih vplivov na naše telo. Hkrati pa lahko tudi nadomesti jutranjo skodelico kave. Podobno kot ostali zeleni čaji, je tudi mate čaj bogat s poli fenoli in antioksidanti, obenem pa je tudi dobrega okusa.

mate ali kava

Kava je zakon! …pa je res?

Kava je definitivno kraljica vseh jutranjih napitkov. Mnogi hrepenimo po tistem izvrstnem, robustnem okusu (zaradi katerega, se marsikdo sploh spravi iz postelje). In ko nam opoldan pade energija (ali pa smo samo utrujeni zaradi pomankanja spanca, ker se otrok ni počutil dobro ponoči), je ravno skodelica popoldanske kave tista, ki zagotovi dovolj energije, da se prebijemo skozi popoldan brez, da bi vmes zaspali. In ja, tudi kava vsebuje nekaj antioksidantov, ki imajo pozitiven vpliv na naše zdravje.

Potem je pa še tukaj socialni vidik…srkanje skodelice kave s prijatelji ali sodelavci.

Pa vendar, več kot beremo o zdravih načinih življenja, vedno bolj verjamemo, da je pestrost, raznovrstnost ključ do zdravega načina življenja. Spremenimo lahko tip vadbe, rekreacije, občasno prekinemo z jemanjem določenih dodatkov ali črtamo kavo iz svojega vsakdana. Na dolgi rok bo takšna sprememba vsekakor imela pozitiven vpliv na telo ter mu ga pomagala ohraniti v ravnovesju.

Kaj je mate?

Mate čaj se pridobiva iz listov rastline ilex paraguariensis. Pitje mate čaja v Južni Ameriki velikokrat pomeni socialno razvedrilo. Mate ima ogromno pozitivnih učinkov na naše telo, obenem pa lahko zadovolji naše potrebe, zaradi katerih posežemo po skodelici kave. Mate čaj ima poseben, bogat okus, ki je podoben kot če bi pili črni ali zeleni čaj.

Mate čaj vsebuje kofein in teobromin (najdemo ga tudi v čokoladi). V 150ml kave je približno 85 mg kofeina, medtem ko enaka količina mate čaja vsebuje 78mg kofeina. Za razliko od kave pa mate  vsebuje tudi protivnetne saponine, klorofil in močne antioksidante.

Pozitivni učinki mate čaja

Ta okusen napitek ima kar nekaj odličnih pozitivnih učinkov na naše telo.

Bogat z antioksidanti

Mate varuje DNA pred poškodbami prostih radikalov in vsebuje tudi veliko antioksidantov.

Zdravje srca

Mate ne varuje le pred celičnimi poškodbami, ampak varuje tudi srce. Mate čaj namreč zelo dobro vpliva tudi na celoten kardiovaskularni sistem. Deluje tako, da pomaga razširiti žile, zaradi česar se izboljša cirkulacija krvi.

Možgani

Mate stimulira centralni živčni sistem, zaradi česar imamo več energije in koncentracije. Čaj varuje možgane, izboljša spomin, pomaga zmanjšati depresijo. Pivcem mate čaja se tudi izboljša delovanje hipotalamusa. To je del možgan, kjer nastajajo in kjer se regulirajo hormoni v telesu.

Protivnetno delovanje

Kadar zaužijemo sladkor, se sproži proces glikacija. Glikacija povzroča poškodbe proteinov, ki se lahko odrazijo v različnih vnetnih obolenjih, kot so artritis, fibromialgija in demenca.

Mate čaj pa ima močne proti glikacijske lastnosti. Nekatere študije so pokazale, da naj bi mate čaj zmanjšal glikacijo za kar 83%. Kar pa seveda ne pomeni, da si zato lahko privoščimo sladke priboljške v večjih količinah. Mate čaj namreč pomaga preprečevati poškodbe, ki bi jih povzročila fruktoza v sadju ali kakšni podobni hrani.

Hujšanje

Mate čaj se že dolga leta uporablja za hujšanje. Raziskave so pokazale, da mate čaj zmanjšuje telesno maščobo in preprečuje, da bi se zredili. Telesu namreč pomaga, da učinkoviteje porablja maščobe in daje občutek polnosti, zaradi česar, se apetit zmanjša.

Še boljše pa je to, da onemogoča nalaganje maščob na predelu trebuha. Te maščobe se navadno nalagajo okoli organov, kot so jetra in srce, ter so lahko eden izmed razlogov za srčne bolezni, diabetes ali povzročajo kakšne druge resne težave.

Jetra ga obožujejo

Mate čaj ima pozitiven vpliv tudi na jetra. Pomaga zmanjšati oksidativne poškodbe jetrnih celic, obenem pa tudi pomaga zaščititi jetra pred različnimi boleznimi, ki so povezana z nalaganjem maščob okoli tega organa.

Kako pripravimo mate čaj

Tradicionalno, so mate čaj pripravljali tako, da so izdolbli bučo, jo napolnili z liste mate čaja, jih prelili z vročo vodo ter čaj pili po kovinski slamici, ki je imela na dnu mrežico. Bučo so si nato podajali ter vanjo dolili vodo do 20 krat.

Doma se ne rabite ukvarjati z bučo in iskanjem slamice, ampak si lahko čaj pripravite po naslednjem receptu:

Zavremo skodelico vode in vanjo damo 1 žličko mate čaja ali 1 filter vrečko mate čaja. Pustimo namakati 3-5 minut in precedimo. Po želji lahko v čaj damo malce mleka in ga osladimo z javorjevim sirupom, medom ali stevio. Postrežete ga lahko tudi ohlajenega in takšnemu mate čaju tradicionalno rečejo terere.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja