Ste vedeli, da je eterično olje kamilice modre barve, medtem ko so eterična olja drugih rastlin rumene barve ali pa brezbarvna? Že v starem veku so jo uporabljali Germani, ki so rastlino posvečali svojemu bogu Baldurju.

Kamilica (Chamomille Radix)

Botanične informacije:

– družina: košarnice (Asteraceae)

– druga slovenska imena: gumilca, gorček, maternjak, mrvca, rumenek

– opis rastline: enoletnica, tanko steblo, ki je rahlo dlakavo, zraste do višine 40 cm. Listi dvojno ali trojno naperjeni, njihovi vrhovi so ozki. Na koncu vejic so socvetja, cvetni koški ovršeni z značilnimi belimi jezičastimi cvetovi z rumeno sredino. Cvetijo junija in julija. Semena so svetlo rjava, podolgovata.

– opis rastišča: nezahtevna vrsta, ki raste po vsej Evropi (ob poteh, poljih, v živih mejah)

Uporaba v zdravilstvu:

– Uporabni deli: sveži in posušeni cvetovi.

– Glavne učinkovine: eterična olja, kjer se nahajajo bisabololi, bisabolol-oksidi A in B, flavonoidi, kumarini, sluzine

– Hramba: odvisna od pripravka.

Tradicionalna medicina

Kamilične pripravke lahko uporabljamo notranje ali zunanje. V tradicionalni medicini je notranja raba pripravkov povezana z zmanjševanjem težav zaradi driske, napenjanja, pri obolenjih prebavil, hemeroidih, aknah in prehladu. Zelo uporabna je pri raznih akutnih želodčnih težavah, saj hitro umiri želodec, po redni uporabi pa akutna stanja povezana z želodcem tudi odstrani. Zunanja uporaba

kamiličnih pripravkov se priporoča tudi ob vnetjih zadnjičnega predela ter vnetjih nožnice, kamiličine parne kopeli pa so priporočljive ob krončinem kihanju, akutnih in kroničnih vnetjih sluznice ter bronhitisu.

Sodobna medicina

Znanstveni dokazi so že potrdili, da cvetovi kamilice zavirajo vnetja, sproščajo krče in so primerni za zdravljenje ran in prebavnih motenj. Priporoča se za zdravljenje vnetij kože, vnetij sluznice, pa tudi ob

bakterijskih boleznih kože, ustnega predela in dlesni. Iz kamiličinega čaja pripravljajo mokre obkladke in kopeli za izpiranje gnojinih in počasi se celečih se ran, saj ima kamilica dokazano koristne razkuževalne učinke.

Stranski učinki

V velikih odmerkih lahko kamilica povzroči bruhanje, prav tako se po sodobnih smernicah odsvetuje njena uporaba za spiranje oči. Kamilica namreč izsuši sluznico. V zelo redkih primerih se lahko ob uporabi kamilice pojavijo tudi alergične reakcije pri tistih, ki ste alergični na košarnice.

Zanimivosti

Iz cvetov kamilice se razvijejo zelo drobna semena – da dosežemo maso 1 grama semen, potrebujemo kar 20 000 semen. Poleti si lahko iz kamilice pripravite osvežilni kamilični čaj v kombinaciji z limono, posebnost pa je tudi kamiličina bešamelna juha.

Kamilični čaj in ostale izdelke iz naše ponudbe, ki vsebujejo kamilico, najdeš TUKAJ.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja