Kmalu prihaja čas dopustov in nekateri se boste morda podali v bolj eksotične, arabske države, druge pa bo mogoče navdihnil nov film, Aladin, ki v kratkem prihaja na velika platna. Zato smo se odločili, da v tokratni objavi zapišemo par besed o arabski kulturi pitja čaja.

maroški čaj

Čaj igra v arabski kulturi pomembno vlogo. Arabci ga že stoletja strežejo svojim gostom, poslovnim partnerjem, ob družinskih srečanjih in druženjih s prijatelji. Čaj postrežejo pred, po, včasih pa tudi med obrokom. Predstavlja vljuden način za pozdrav gostom na zabavi, druženju ali praznovanju in obenem tudi zelo zdrav napitek.

Arabci čaj pripravljajo iz svežih zelišč in ga vedno postrežejo vročega, ne glede na to, da v arabskih državah temperature niso nikoli nizke. Se sprašujete zakaj? Za takšno početje imajo v bistvu zelo dober in logičen razlog. Pitje mrzle pijače, kadar nam je vroče, predstavlja šok za naš organizem in spodbuja povišanje telesne temperature. Za kratek trenutek nas hladna pijača resda ohladi, a telo začne proizvajati toploto in segrevati ohlajene organe, za kar porabi veliko energije. Tako si s pitjem mrzle pijače v resnici storimo medvedjo uslugo, saj telesu sporočamo, naj vrže še dodatna polena na ogenj. Topla oziroma vroča pijača pa na drugi strani spodbuja potenje in povzroči, da se telo začne pospešeno ohlajati. Morda se sliši kar malce noro, da bi v poletnih čajih pili vroč čaj, a vedite, da bi vam bilo telo prav gotovo hvaležno.  

V nadaljevanju najdete 8 najpogostejših ”arabskih čajev” in njihove pozitivnih lastnosti:

žajbelj

Žajbelj (Maramia)
(lekarniška kvaliteta, BIO ali filter vrečke)

Rastlina, ki izvira iz Mediterana ima mnoge pozitivne lastnosti. Tradicionalno je poznan kot rastlina, ki pomaga ženskam v menopavzi (vročinski oblivi), med drugim pa ga uporabljamo pri ranicah v ustih, za sproščanje mišic, … Žajbelj s svojo močno aromo napolni celo hišo ter poskrbi, da se gostje počutijo odlično.

Kamilica (Babooneh)
(lekarniška kvaliteta, BIO ali filter vrečke)

Kamilični čaj je popularen napitek, ki se ga najpogosteje uživa pred spanjem, saj pomaga pri težavah z nespečnostjo in tesnobo obenem pa tudi sprošča in pomaga blažiti rahle bolečine. Suhe kamilične cvetove namakamo tako dolgo, da se voda obarva v toplo, zlato-rjavo barvo.

Janež (Yansoon)

S svojo sladkobo (podobno kot pri sladkem korenu), je janežev čaj priljubljen zaradi svojega okusa in ker na telo deluje pomirjajoče. Janežev čaj se uporablja tudi pri želodčnih težavah, slabosti in kolcanju. Nenazadnje pa nam bo hvaležna tudi naša prebava, če bomo vsake toliko časa spili skodelico janeževega čaja po večjem obroku. 

Timijan (Za’atar)

Timijan je odličen za um in želodec, saj pomaga izboljšati spomin ter očistiti želodec. Timijanov čaj je med drugim bogat z antioksidanti, nekateri pa ga pijejo tudi zato, ker naj bi zaviral staranje.

kardamom

Kardamom (Hal)

Čaj iz kardamoma je v arabskem svetu zelo priljubljen, predvsem zaradi njegove močne arome. Nekateri kardamom primešajo tudi kavi, tradicionalno pa ga uporabljajo pri težavah s prebavo in za povečano izločanje sline.

Meta (na’na)
(lekarniška kvaliteta, BIO ali filter vrečke)

Tudi nam dobro poznana rastlina, ki jo uporabljajo pri prehladih, bolečem grlu, zamašenih sinusih. Metin čaj je bogat z antioksidanti in vitamini, zato pomaga krepiti imunski sistem. V arabskem svetu se metin čaj pripravlja iz poparka svežih metinih listov, kar lahko poskusite tudi sami doma, saj meta že lepo raste.

črni čaj

Črni čaj

Njegove pozitivne lastnosti mogoče niso toliko poznane in raziskane, a je vseeno zelo priljubljen čaj v arabskih državah.  Kadar potrebujejo kofein, se najprej zatečejo k skodelici črnega čaja in šele nato mogoče k skodelici kave. To pa zato, ker črni čaj telo napolni z energijo, ki traja skozi cel dan. Pomaga tudi pri čiščenju toksinov iz telesa, s kakšno kapljico limone pa je odličen popotnik dieti za zmanjšanje telesne teže.

Maroški metin čaj (Atay)

Atay je eden izmed bolj tradicionalnih napitkov v severni Afriki. V literaturi je moč zaslediti kar nekaj različnih receptov. Eni pravijo, da sta sestavini maroškega metinega čaja sveži metini listi in sladkor, drugi pa tema dvema sestavinama dodajo še zeleni čaj, največkrat gunpowder. Ta čaj so v severno Afriko prinesli angleški trgovci, njegova popularnost pa se je potem hitro razširila po Afriki in Evropi.

Maroški metin čaj je poznan kot osvežilen, okrepčilen napitek, ki pomaga pri čiščenju ustne votline po zaužiti hrani, hkrati pa je tudi odlično poživilo v turobnih dneh.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja