Laneno seme je eno izmed čudežev narave, o katerem lahko govorimo samo v presežnikih. “! Vsebuje celo vrsto zdravilnih in priporočljivih snovi, ki pomagajo pri najrazličnejših težavah, iz njega pa, kot veste, izdelujejo tudi tkanino. Gre za preprosto in vsestransko živilo, ki ga boste, potem ko boste prebrali to besedilo, najverjetneje vključili v svoj jedilnik.

Lan poskrbi za naše srce…

Številni laneno seme označujejo za eno izmed najbolj zdravilnih rastlin na svetu, saj pripomore k zniževanju tveganja za srčne bolezni, ter preprečuje celo srčno kap. To je povezano z dejstvom, da laneno seme, ki se ga prišteva tako k semenom kot tudi k vlakninam, povečuje raven koristnega holesterola HDL, ter zmanjšuje nivo škodljivega holesterola LDL.

…in uravnava prebavo.

Uživanje lanenega semena ugodno vpliva na uravnavanje prebave, spodbujanje metabolizma in preprečevanje črevesnih nevšečnosti. Laneno seme vsebuje do 30 odstotkov vlaknin. Zelo malo rastlin vsebuje tako visok odstotek prehranskih vlaknin – tako topnih kot netopnih. Zaradi teh vlaknin ima laneno seme tako pozitiven učinek na prebavo. Predvsem deluje kot deluje kot naravno, blago odvajalo, zato pospešijo izločanje blata in s tem odvečnih snovi v telesu. Laneno seme se namreč napne, tako poveča vsebino črevesa in ga s tem razširi. To pa pospeši gibanje črevesja – peristaltiko.

V  črevesju torej deluje kot nekakšno strgalo, ki očisti nepotrebne snovi, poleg tega pa predstavlja hrano za telesu prijazne bakterije, ki krepijo prebavila.

Poleg vsega zgoraj naštetega pa  je laneno seme bogato z omega 3 in omega 6  maščobnimi kislinami , ki preprečujejo strjevanje krvi, koristijo srcu ter telesnemu obrambnemu sistemu in pomagajo pri vnetnih stanjih.

Pozitivni učinki uživanja lanenega semena:

 • znižanje slabega holesterola v krvi
 • znižan krvni pritisk
 • izboljšan metabolizem
 • izboljšan nivo energije in vitalnosti
 • povečan občutek zbranosti in miru, tudi ko smo podvrženi stresu
 • zmanjšana možnost nastanka krvnih strdkov
 • preventiva pred rakom
 • uravnavanje krvnega sladkorja
 • blaženje tkivnih vnetij
 • izboljšan imunski sistem
 • izguba odvečne telesne teže

Laneno seme v kuhinji

Laneno seme je priljubljeno tudi zaradi dejstva, da je nadvse uporabno tudi v kuhinji. Tako se odlično  obnese na primer v kruhu. Del polnozrnate moke zamenjajte z zmletim lanenim semenom in domačemu kruhu povečajte hranilno vrednost. Zelo uporabno je laneno seme tudi kot vezivo namesto jajc. Preprosto namočite mleto seme v vodi za približno pol ure in nastalo sluz uporabite v testu namesto jajc. Takšna zamenjava se obnese pri skorajda vseh vrstah testa – za palačinke, polpete, biskvit, piškote, …

Sicer pa lahko laneno seme dodate tudi jogurtu, kosmičem, posujete ga lahko po solati ipd.

Pa dober tek!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja