Če ste naveličani raznoraznih krem, ki jih ponuja kozmetična industrija in želite svoji koži ponuditi le najboljše in najbolj naravne sestavine, imamo za vas odličen predlog.

Zakaj si ne bi pripravili poparek iz 100% naravnih zelišč, ki bo vašo kožo negoval, pomiril, napel ali jo naredil svilnato mehko?

Kako pripravimo poparek?

Za poparek potrebujete žlico izbranega posušenega zelišča, ki ga prelijte s skodelico vrele vode. Takole namočena zelišča pustite v kropu približno deset do petnajst minut, precedite, tekočino pa shranite in pustite, da se malce ohladi. Vseeno ne čakajte, da se zdravilna tekočina povsem ohladi, saj tako ne bo odprla por in globinsko prodrla v njihovo notranjost. Torej ko s poparkom umivate obraz, naj bo ta primerno topel. Povsem mrzel poparek je priporočljiv, kadar gre za sveže poškodovano ali pa resnično občutljivo kožo, ki ob stiku s toploto odreagira alergeno. Poparek lahko na obraz nanesete z vato ali robčkom, najbolje pa je, če ga nanesete z manjšo brisačo, katero za nekaj minutk pustite na obrazu. Pustite, da se poparek na koži posuši.

Različna zelišča-različne koristi

Blagodejni učinki zeliščnih poparkov na kožo so znani že tisočletja. Gre za povsem naravno globinsko nego kože, ki ni odvisna od tipa kože. Ponujamo seznam najpomembnejših zelišč, iz katerih lahko naredite poparke, in njihove značilnosti ter koristi. Primerni so tako za suho, mastno, mešano in občutljivo kožo.

Timijan za spiranje

Timijan je zelo dobro antibakterijsko sredstvo. Poparek iz timijana je priporočljiv za spiranje kože v primeru aken ali izpuščajev. Pri pripravi poparka lahko timijanu za blažilen učinek dodate tudi kanček kamilic.

Lipovo cvetje za zrelo kožo

Poparek iz lipovega cvetja deluje pomirjujoče, kožo osveži, deluje proti vnetju, primeren pa je za zrelo kožo.

Rožmarin poživi

Poparek iz rožmarina bo kožo razkužil, osvežil in poživel, saj izboljša pretok krvi v kapilarah. Če želite, da bo koža po negi napeta, pa rožmarinu primešajte malo rmana.

Kamilice pomirijo

Da kamilice delujejo pomirjevalno na tisoč in en način, je znano. Enako kot pomirijo razdražen trebuh, prehlad ali vnetje, pomirijo tudi kožo na obrazu. Kožo tudi očistijo, še posebej pa je poparek iz kamilic priporočljiv za občutljivo kožo.

Rman kožo napne

Poparek iz rmana je primeren za kožo z gubicami in poškodovano kožo, saj jo razkuži in napne.

Ognjič deluje zdravilno

Ognjič bo kožo razkužil, deluje proti vnetju in bo pospešil zdravljenje. Zmešate ga lahko s kamilico ali sivko.

Sivka za mastno kožo

Tudi poparek iz sivke na kožo deluje blagodejno in jo pomiri ter očisti. Res pa je, da kožo nekoliko izsuši, zato je predvsem primeren za pretirano mastno kožo. Primerna je tudi za kožo, ki je izpostavljena soncu ali vetru.

Bezgovo cvetje kožo napne

Poparek iz bezgovega cvetja kožo očisti, osveži, pomiri in jo napne.

Cvetovi vrtnice uravnavajo pH kože

Poparek iz cvetov vrtnice je primeren za vse tipe kože, še posebej za kožo z gubicami. Uravnava pH kože, kožo tudi osveži in napne.

Poparki v obliki ledenih kock

Poparek je dobro uporabiti v roku 12ih ur, če mu želite podaljšati življenjsko dobo, pa ga lahko tudi zamrznete v posodi za ledene kocke in ga hranite v zamrzovalniku. Tako bo na voljo vedno, kadar bo vaša koža potrebovala osvežitev. Najprimernejša zelišča za pripravo zeliščnih ledenih kock so kamilice, sivka, rožmarin ter lipovo cvetje.

Povzeto po: BodiEko.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja