Končno smo tudi mi, Štajerci, dobili svojo dozo snega (pod dozo mislim tistih 0,5cm – ampak bolje to kot nič! :D) in s tem zimo v pravem pomenu besede. Kakorkoli obrneš, ima zima svoje dobre in slabe strani. Med slabe prav gotovo spadajo prehladi, razni virusi, bolezni in posledično oslabljen imunski sistem.

Kaj lahko sami naredimo za boljši imunski sistem?

Priporočila za krepitev imunskega sistema so v bistvu zelo podobna tistim, za zdrav vsakdan, zato ne bomo odkrivali tople vode. A vsekakor se je dobro vsake toliko opomniti na osnove, katerih bi se morali vsi skupaj vsaj približno držati:

1.) Dovolj spanja

Spanje in imunski sistem sta tesno povezana. Odrasli bi naj stremeli k vsaj 7. uram spanca, najstniki, bi naj spali 8-10 ur na dan, dojenčki pa nekje 14 ur na dan. V kolikor zvečer težko zaspite, vam priporočamo, da vsaj pol ure pred spanjem ne gledate v telefon ali TV. Namesto tega raje preberite nekaj strani knjige in spijte sivkin čaj, ki še dodatno umiri in uspava.

2.) Uživajte veliko rastlinske hrane in zdravih maščob

Sadje, zelenjava, oreščki in stročnice so bogati z hranili in antioksidanti, zato naj bodo čim bolj pogosto na vašem jedilniku. Prav tako je priporočljivo uživati zdrave maščobe, ki jih najdemo na primer v olivnem olju ali v lososu.

3.) Jejte več fermentirane hrane ali uživajte probiotike

Jogurt, kislo zelje in kefir so primeri živil, ki vsebujejo veliko dobri bakterij. Če niste eden izmed tistih, ki redno uživa fermentirana živila, pa se priporoča tudi jemanje probiotikov. Splošno znano je, da lahko neravnovesje v prebavilih povzroči padec imunskga sistema in razne bolezni.

4.) Gibanje, gibanje, gibanje

Saj vem, pozimi se je še posebej težko pripraviti do gibanja, saj se je veliko lažje uležti na kavč in se pokriti s toplo odejo. :) A z redno aktivnostjo (naj bo to sprehod, tek ali najljubša vadba v udobju toplega doma) lahko svojemu imunskemu sistemo resnično naredimo veliko uslugo, virusom pa prisolimo zaušnico.

5.) Pijte dovolj tekočine

Da bi preprečili dehidracijo, je potrebno piti dovolj tekočine. Merilo vam je lahko barva vašega urina, ki bo ob zadostnih količinah popite tekočine, bledo rumene barve. Najbolje je poseči po vodi ali nesladkanem čaju: naš prodajni hit v zimskih mesecih je vsekakor Imuno čaj, ki vsebuje ameriški slamnik in lipo, ki sta znana po tem, da krepita imunski sistem.

P.s.: Če se odločiš za nakup dveh vrečk čaja, ti v januarju PODARIMO še mini čajček Wellness, ki vas po prijetno pogrel in sprostil.

Dve vrečki čaja imuno

6.) Izogibajte se stresu

Hja, tole je lažje reči, kot narediti. Sploh v teh “norih” mesecih, ko smo zaradi vseh omejitev še toliko bolj pod stresom. Kakorkoli, poskusite si obljubiti, da si boste vsak dan vzeli vsaj pol urce samo zase: naj bo to čas za srkanje kave ali čaja, za sprehod, za ogled najljubše serije, ali pa za popoldanski počitek.

1 thoughts on “6 NASVETOV ZA KREPITEV IMUNSKEGA SISTEMA

  1. Vaše spletno mesto izgleda zelo uspešno. Všeč nam je vaša spletna stran.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja