Sladki pelin je rastlina, ki je v preteklih mesecih pri nas kar močno zaslovela. Zakaj? Več ti zaupamo v nadaljevanju.

Zgodovina sladkega pelina

Gre za rastlino, ki je že več kot 2000 let poznana po svojih zdravilnih učinkih – predvsem naj bi pomagala pri vročini, na Kitajskem pa so jo pred več kot 1000 leti uporabljali za zdravljenje malarije. Rastlina sicer izvira iz Azije, na naša tla pa bi ga naj pripeljali Turki.

Sladkemu pelinu pravimo tudi enoletni pelin

Kot pove že njegovo drugo ime, gre za enoletnico, ki spada v rod pelinov in pehtranov. Rastlina lahko zraste do 2m v višino, njeni listi pa so dolgi med 2 in 5 cm. Ima majhne rumene cvetove, ki so precej podobni cvetom navadnega pelina. Sladki pelin nabiramo ko zacveti, kar se odvisno od lege rastišča zgodi nekje med avgustom in septembrom. Od navadnega pelina se razlikuje po tem, da je precej manj grenak, in da naj bi imel precej več zdravilnih lastnosti.

Zakaj je sladki pelin tako »zaslovel«?

Strokovnjaki mu pripisujejo vsej 20 različnih zdravilnih učinkov, zato ne preseneča dejstvo, da postaja ta rastlina vedno bolj popularna. Sladki pelin je še vedno (tako kot že pred 1000 leti) najbolj znan po svojih pozitivnih učinkih pri zdravljenju malarije. Tista najbolj zdravilna sestavina, ki jo rastlina vsebuje, je artemisinin, ki močno zmanjša umrljivost pri bolnikih z malarijo.

Čaj iz sladkega pelina

Izkazalo se je tudi, da se sladki pelin dobro obnese kot dopolnilo klasičnemu zdravljenju raka, saj naj bi artemizinin v kombinaciji z železom tvoril proste kisikove radikale – ti pa uničujejo rakave celice. Doslej so se njegovi pozitivni učinki pokazali pri zdravljenju raka debelega črevesa, dojk, kože, pljuč, prostate, trebušne slinavke in jajčnikov.

Zaradi svojega protivirusnega delovanja, naj bi sladki pelin pomagal tudi pri virusnih obolenjih, pri zlatenici in pri zdravljenju gripe.

Tole pa je strnjen seznam vseh učinkov, ki jih pripisujejo sladkemu pelinu:

 • zniževanje povišane telesne temperature,
 • zdravljenju zlatenice in čiščenje jeter,
 • izredno protivnetno delovanje,
 • krepitev imunskega sistema,
 • uničevanje širokega spektra parazitov,
 • pomoč pri prehladu, gripi in premagovanju virusov,
 • pomoč pri herpesu in glivicah,
 • blažitev menstrualne težave,
 • pomoč pri trebušnih krčih,
 • izvleček artemisinin v kombinaciji z železom in C vitaminom uničuje rakaste celice,
 • mazilo iz sladkega pelina pa pomaga pri bolečinah v sklepih.

Sladki pelin in njegova povezava z zdravljenjem Covida-19

Ker je sladki pelin že tisočletja znan kot rastlina z izrednim protivirusnim delovanjem in se je pokazal kot zelo uspešen pri boju z malarijo, so strokovnjaki že v začetku leta 2020, ob pojavu Covida-19, začeli raziskovati njegove morebitne učinke zdravljenje korona virusa. Raziskave sicer še potekajo, a so raziskovalci iz New Yorške univerze Columbia iz Univerze v Washingtonu in politehničnega inštituta Worchester že sporočili obetavne novice. Po njihovih prvih ugotovitvah, naj bo sladki pelin zaviral razmnoževanje hudega akutnega SARS-CoV-2 – povzročitelja trenutne pandemije koronavirusa.

Priprava čaja iz sladkega pelina

1.) Jušno žlico čaja prelijemo s pol litra vode in pustimo stati 12ur.  Po 12 urah precedimo in ohranimo precejeno tekočino. Liste, stebelca in cvetove, ki smo jih že namakali, nato prelijemo s pol litra vode in segrejemo do vrelišča ter pustimo vreti 3 minute. Odstavimo z ognja, pokrijemo in pustimo stati še 12 minut, nato čaj precedimo. Ko se čaj shladi do približno 50 ºC, ga zmešamo s tekočino, ki smo jo prej pridobili z namakanjem. Res da je ta postopek nekoliko bolj zapleten, a na ta način nedvomno dobimo največ zdravilnih učinkov iz pelina. 

2.) Jušno žlico čaja prelijemo z litrom vode in pustimo, da vre 3 minute. Odstavimo z ognja pokrijemo in pustimo stati še 12 minut. Nato precedimo in čaj je pripravljen za uživanje. Na ta način dobimo v čaj samo snovi, ki se sproščajo samo pri prevretju sladkega pelina.

Sladki pelin najvišje, lekarniške kvalitete, najdete tudi v naši ponudbi.

Sladki pelin čaj

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja