Čaj je takoj za vodo, druga najbolj razširjena pijača na svetu. Podatki kažejo, da naj bi po svetu letno spili kar 300 miljard litrov te tople tekočine. Tudi Slovenci smo znani kot veliki ljubitelji čaja, temu primerno pa so tudi police naših trgovcev izredno dobro založene s čajem. Zato pa je izbira pravega čaja še toliko težja. Več o tem, na kaj moramo biti pozorni pri kupovanju čaja, vam zaupamo v nadaljevanju.

Kvalitetni čaj ni »poceni«

Kot že omenjeno, so naši supermarketi polni najrazličnejših čajev, ki jih je možno kupiti že za slab 1€. Pa ste se kdaj vprašali, kaj ti čaji vsebujejo? Velika večina le-teh vsebuje bore malo zelišč ali sadja, ki je prikazano na embalaži. Zveza potrošnikov Slovenije vsako leto testira različne vzorce naših najbolj znanih proizvajalcev čajev in rezultati so vsako leto šokantni. 99% čajev vsebuje zanemarljiv delež sadja, ki je prikazano na embalaži, nekateri pa tistega sadja sploh ne vsebujejo – pač pa so v njih le slabo kvalitetna zelišča in močne umetne sadne arome. Žal je tako, da vam tista čudovita slika sočne maline na embalaži čaja pač ne zagotavlja, da je v čaju res malina. Naš predlog? Za čaj raje odštejte kakšen € več in že na oko boste videli, da takšen čaj vsebuje velike delce sadja in kvalitetna, rezana zelišča, brez kakršnih koli umetnih arom in dodatkov. Našo ponudbo visokokakovostnih sadnih čajev si lahko ogledate tukaj.

Težke kovine in pesticidi – ja, tudi (nekvalitetni) čaji jih vsebujejo

Ker čaj velja za enega bolj zdravih napitkov, marsikdo niti ne pomisli, da bi lahko vseboval potencialno nevarne snovi za naš organizem. A žal je tako, da veliko čajev vsebuje težke kovine in tudi pesticide. Čaj namreč pogosto raste na plantažah v bližini industrijskih odpadkov ali premoga. Včasih pa pridelovalci čaja celo namerno uporabljajo pesticide za gnojenje.  Težke kovine in pesticidi so torej samo še en razlog v prid branju deklaracij čajev.

V izogib takšnim čajem, je dobro prisegati na čaje ekološkega porekla ali farmakopejske kvalitete. Farmakopejska kvaliteta namreč zagotavlja, da je vsaka serija zelišč skrbno  narezana, razkužena in laboratorijsko pregledana. Tak čaj torej vsebuje le najboljše dele rastlin, ki ustrezajo predpisom farmakopeje in ne vsebujejo pesticidov ali težkih kovin. Obenem pa farmakopejska kvaliteta zagotavlja, da določen čaj vsebuje zadostne vrednosti zdravilnih učinkovin in tako vsekakor služi svojemu namenu.
Pri BIO zeliščih pa je skrbno nadzorovano celotno pridelovanje zelišča – od področja rasti, obdelovanja, gnojenja z naravnimi gnojili, ustreznega kolobarjenja itd. Se pa dogaja, da BIO zelišča vedno ne dosegajo vrednosti zdravilnih učinkovin ali eteričnih olj, ki jih predpisuje farmakopeja.

Razsuti čaj ali filter čaj?

V splošnem velja, da so razsuti čaji mnogo višje kvalitete kot tisti v filter vrečkah. Filter čaji iz naših supermarketov pogosto obljubljajo, da vsebujejo jagode, maline, gozdne sadeže – a v resnici je tega sadja le za vzorec, ali pa ga v čaju celo ni. Podobno je pri zeliščnih filter čajih – ko kupimo meto, v filter vrečki dobimo izredno malo kvalitetnih delov zelišča, namesto tega pa takšen čaj vsebuje cel kup umetnih arom. Poleg tega so filter vrečke večinoma narejene tako, da vsebujejo plastične delce, nekatere so na vrhu celo spete s kovinskimi sponkami ali zlepljene z lepilom. Mi pa jih nato vso to plastiko, kovino ali lepilo namakamo v vodi in spijemo. Nič kaj privlačno, ane?

Filter čaj
Filter čaj

A kakorkoli, vseh filter čajev vendarle ni za metati v isti koš. V našem podjetju že vrsto let zastopamo visokokakovostne filter čaje Dr. Kottas avstrijskega podjetja Kottas Pharma. Njihovi čaji pa se brez problema kosajo z najkvalitetnejšimi razsutimi čaji.

Kot prvo: zgoraj smo govorili o BIO kvaliteti in farmakopejski kvaliteti. No, večina čajev Dr. Kottas ustreza obema kriterijema, kar je zelo, zelo redko. Zanje torej velja, da ne vsebujejo nobenih umetnih arom, umetnih sladil, težkih kovin, pesticidov ipd., obenem pa vsebujejo tudi zadostne vsebnosti zdravilnih učinkovin. 

Kot drugo: filter vrečke Dr. Kottas čajev so narejena samo iz naravnih, BIO razgradljivih materijalov poleg tega pa so dvoprekatne (kar pomeni, da voda v njih boljše kroži, zato učinkovine bolj učinkovito prehajajo v tekočino).

Kot tretje pa se čaji Dr. Kottas prodajajo v vseh avstrijskih državnih lekarnah in so v Avstriji (ki že tako ali tako slovi po visokih standardih na področju živil) zelo, zelo cenjeni.

Ponudbo Dr. Kottas čajev si lahko pogledate TUKAJ.

In še zaključek…

Bistvo vsega napisanega je, da je čaj odlična pijača, ki odžeja, zdravi, sprošča, pomirja. Zato ga nikar ne nehajte uživati, le naslednjič, ko boste kupovali čaj, se spomnite na tale članek in poglejte sestavine ter za čajček raje odštejte kakšen € več – tako boste sami sebi naredili največjo uslugo! :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja