Regrat je ena prvih zdravilnih rastlin, ki nam jih prinese marec. Večinoma ga naberemo in si ga pripravimo v obliki solate – s krompirjem in jajčko. A marsikdo ne ve, da je regrat zelo zdravilen tudi v obliki čaja, ki ga lahko pripravimo iz listov ali korenin te rastline.

Regrat,

Regrat spada v skupino košaric oziroma radičevk

Regrat je rastlina, ki jo botaniki uvrščajo v skupino košaric-radičevk (družina Asteraceae). Gre za trpežno rastlino z dolgim in votlim deblom, ki v notranjosti skriva belo mlečno tekočino, ki jo najdemo tudi v listih in v korenini. Listi so zelo nazobčani in rastejo čisto pri tleh, regratov cvet pa je rumene barve in zacveti že zgodaj spomladi.  Obstaja več kot 100 različnih vrst regrata in prav vse so zdravilne. Rastlina izvira iz sončne Grčije, dandanes pa jo najdemo skoraj povsod po svetu, kjer je vsaj nekaj zemlje in sonca.

Zdravilni učinki in uporaba regrata

Regrat je že stoletja znan kot izjemno zdrava rastlina. Zdravili pa so tako njeni listi, kot tudi korenina. Listi in korenina vsebujejo vitamine A, B in C ter veliko kalija in ostalih mineralov.

– Prebava

Rastlina je polna grenčin, ki spodbujajo izločanje prebavnih sokov, zato predvsem korenino uporabljamo za urejanje prebave in spodbujanje apetita. Prav tako je korenina regrata znana po svojih pozitivnih učinkih na delovanje jeter in ledvic. Povečala naj bi pretok žolča in s tem pomagala pri žolčnih kamnih. Novejše raziskave so celo pokazale, da bi naj uživanje čaja regratove korenine zmanjšalo možnosti za nastanek žolčnih kamnov.

– Razstrupljanje

Snovi, imenovane steroli, ki se nahajajo v regratovih koreninah, so zaslužne za izločanje žolča, s čimer pospešujejo tudi izločanje strupov iz telesa. Regrat zato velja tudi kot ena boljših rastlin za razstrupljanje telesa in se pogosto uporablja v raznih detox kurah. Zaradi grenkih snovi, ki jih korenina vsebuje, se izloča več prebavnih sokov, ki pomagajo ob vnetju želodčne sluznice.

– Endiometroza

Zanimivo je, da regrat zaradi svojih pozitivnih učinkov na jetra in krepitev jetrnih funkcij posredno pomaga tudi pri težavah z endiometrozo in pri cikličnih bolečinah v dojkah – saj pomaga zniževati raven estrogena v telesu.

– Presnova maščob in zniževanje krvnega sladkorja

Regrat vsebuje tudi snov holin, ki pozitivno vpliva na presnavljanje maščob in delovanje živčevja. Po nekaterih raziskavah, pa naj bi regrat koristil tudi sladkornim bolnikom, saj naj bi zniževal raven sladkorja v krvi.

– Odvajanje vode

Zaradi velike vsebnosti grenčnin so tako korenina kot tudi listi znani po svojih diuretičnih lastnostih, oziroma po sposobnosti odvajanja vode iz telesa.  

Uživanje regrata

Kot smo omenili že na začetku, lahko regrat uživamo v obliki solate, iz njega lahko pripravimo juho ali pa ga dodamo v smoothie. Poleg slavne regratove solate, pa ljudje pogosto prisegajo tudi na čaj iz te rastline. Čaj se lahko pripravi iz regratovih listov ali korenin, a v splošnem velja, da je čaj regratovih korenin precej bolj močan. Pripravimo ga tako, da 2 čajni žlički korenin prelijemo z 250ml hladne vode, zavremo in kuhamo 1 do 2 minuti, nato čaj precedimo. Spiti smemo 2 skodelici mlačnega čaja na dan.

regrat koren

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja