Pomlad je čas, ko nas začnejo razveseljevati prvi sončni žarki in nekoliko višje temperature. Posledično več časa preživimo zunaj, se malce manj oblečemo in hitro »ulovimo« kakšen prehlad. Najpogosteje nas začne boleti grlo, začnemo kašljati ali smrkati. A na srečo obstaja precej »naravni zdravil«, s katerimi lahko boleče grlo hitro omilimo.

1.) Žajbelj

Žajbelj je prav gotovo številka 1 na področju pripravkov za zdravljenje bolečega in vnetega grla. Žajbelj sicer res ni najbolj prijetnega okusa, a so njegovi učinki resnično dobri. Poleg tega, da blagodejno vpliva na boleče grlo, pa žajbelj tudi zmanjšuje potenje, omili vnetje dlesni, ugodno vpliva na želodec in črevesje ter deluje kot močan antioksidant. Žajbelj je precej neprijetnega, grenkega okusa, zato ga večina ne pije, ampak ga uporabimo le za grgranje. Pripravimo ga tako, da 1 čajno žličko rastline prelijemo s 100 ml vrele vode, ga pustimo stati 10-15 minut in nato precedimo. Čaj lahko grgramo 2-4 krat dnevno, čaj pa vedno pripravimo sproti.

Žajbelj je prav gotovo najbolj znana rastlina za lajšanje težav z vnetim in bolečim grlom.

2.) Islandski lišaj

To rastlino so naši predniki uporabljali že v 17. stoletju, seznam njenih učinkov pa je precej dolg. A najbolj pogosto se še vedno uporablja pri težavah z grlom in glasilkami. Islandski lišaj vsebuje veliko zdravilnih sluzi, ki ob zaužitju prekrijejo sluznico in na ta način preprečijo nadaljnje draženje in poskrbijo, da se sluznica hitreje pomiri in pozdravi. Zato ni presenečenje, da se islandski lišaj pojavlja kot ena glavnih sestavin v večini pastil za grlo. Zelo učinkovit pa je tudi čaj islandskega lišaja, ki ga pripravimo tako, da 1 žličko rastline prelijemo s 150 ml vrele vode, pustimo stati 10 min in nato precedimo. Spijemo lahko 3-4 skodelice čaja dnevno, najbolje pa je, da ga vedno pripravimo sproti.

3.) Slezov koren

Boleče in razdraženo grlo pogosto spremlja tudi nadležen, suh kašelj. Pr zdravljenju le-tega pa je nepogrešljiv slezov koren. Tudi ta rastlina vsebuje velik odstotek sluzi, ki navlažijo sluznico dihalnih poti in tako omilijo neprijeten občutek v grlu, poleg tega pa tudi skrajša čas okužbe. Slezov čaj pripravimo nekoliko drugače, kot večino ostalih čajev, in sicer tako, da 1 čajno žličko korenin prelijemo s 150ml hladne vode in pustimo stati 30 minut do ene ure, da korenine v vodo izločijo sluz. Čaj nato spijemo hladen ali ga pogrejemo le toliko, da postane mlačen. Dnevno lahko spijemo do 5 skodelic čaja.

Zanimivost: slezov koren američani imenujejo “Marshmellow root”, saj so v preteklosti iz njega izdelovali te slavne “penice”.

4.) Sladki koren

Ko govorimo o naravnih rešitvah za težave z grlom, pa ne smemo pozabiti niti na sladki koren. Znan je po tem, da obnavlja in blagodejno vpliva na vse sluznice v telesu – naj bo to sluznica grla, pljuč ali prebavnega trakta. S tem tudi pomirja razdraženo grlo, blaži kašelj in lajša izkašljevanje. Zaradi sestavine, imenovane glicirizin pa je tudi prijetnega, sladkega okusa. Čaj sladkega korena pripravimo tako, da 1-2 čajni žlički rastline prelijemo z 150 ml vrele vode in pustimo stati 10-15 minut ter precedimo. Ob vsakem obroku lahko spijemo eno skodelico tako pripravljenega čaja.

5.) Poprova meta

Metin čaj je prav gotovo eden izmed najbolj znanih čajev pri nas. Poznamo ga zaradi prijetnega okusa po mentolu, poleg tega pa se poprova meta lahko pohvali s številnimi blagodejnimi učinki na naše telo. Zelo učinkovita je pri težavah z nespečnostjo, pomirja črevesne krče in se priporoča v času prehladov, saj krepi organizem, blaži simptome prehlada, razkužuje ustno votlino in zdravi zgornji del dihalnih poti. Tudi metin čaj pripravimo tako, da 1 žličko rastline prelijemo z 250 ml vrele vode in po 10. minutah precedimo. Dnevno lahko spijemo do 3 skodelice čaja.

2 thoughts on “Boleče grlo – kako si pomagati na naravni način?

  1. odlična vsebina, hvala, ker ste nas delili z nami

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja