Ste že slišali za nov hit na tržišču zdrave prehrane, ki se imenuje psylium? V bistvu gre za indijsko različico nam dobro poznanega trpotca. Znanstveniki so odkrili, da so njegove lupine zakladnica vlaknin. Prav zato veljajo za eno najučinkovitejših sredstev za lajšanje prebavnih težav, čiščenje črevesja in hujšanje.

Psyliumu pravimo tudi indijski trpotec

Rastlina vsebuje kar 70% vlaknin, ki pa so za razliko od vlaknin, prisotnih v ovsu ali lanenem semenu, topne v vodi. Ko lupine zaužijemo, pridejo v našem črevesju v stik s tekočinami, zato nabreknejo in tvorijo nekakšno želatinasto snov. Ta zaradi svojega volumna nežno čisti stene črevesja in nase veže obloge, ki so se kopičile tudi več let. S tem blagodejno vpliva na prebavo in presnovo. Povsod, kjer v telesu indijski trpotec potuje, hkrati tudi čisti. Na ta način poskrbi za ugodno okolje za razvoj drobnih bakterij. Le-te skrbijo za prebavo in preprečujejo razrast kandide in slabih bakterij, ki poleg drugih nevšečnosti povzročajo pridobivanje teže brez pravega razloga. Gel, ki nastane v našem želodcu, spodbudi črevesno peristaltiko, blato postane mehkejše in tako veliko lažje za odvajanje. Poleg tega pa indijski trpotec znižuje tudi raven sladkorja, ki je, kadar je visok, eden izmed glavnih razlogov za željo po hrani in posledično za debelost.

Torej, če želite zmanjšati maščobno maso oziroma preprečiti debelost, zmanjšati absorpcijo holesterola, izboljšati srčno-žilne funkcije ter preprečiti arterosklerozo, je indijski trpotec prava rešitev za vas, saj je idealen za vse skupine ljudi, tudi za tiste, ki spadajo v rizično skupino.

Navodila za uživanje psyliuma

1 do 2 čajni žlički luščin zmešamo z 200 do 400 ml mlačne vode in takoj spijemo. Vsebina bo nato nabreknila v želodcu in zmanjšala občutek lakote ter iz vas očistila odvečne snovi. Da bo uživanje luščin bolj prijetno, vam svetujemo, indijski trpotec najprej 30 minut namakate v kozarcu z vodo. Nabrekle luščine nato zmešajte v jogurt, smoothie ali kaj podobnega.

Uporaba psyliuma

Z nekaj domišljije lahko indijski trpotec spretno uporabite pri različnih jedeh. Lahko ga (namesto drobtin) uporabljate za zgoščevanje juh, mineštre, napitkov ali pa si, tako da zmeljete jagodičevje in dodate žličko indijskega trpotca, pripravite odlični žele iz jagodičevja. Predvsem ljubitelji brezglutenskih jedi indijski trpotec pogosto uporabljajo tudi pri peki kruha ali slaščic. Psylium namreč poskrbi za boljšo teksturo, večjo rahlost, daljšo vlažnost in manjšo drobljivost. Količino psyliuma prilagajamo glede na vrsto testa. V testo za kruh ali pico damo 10 do 20 g psyliuma na 500 g brezglutenske moke (oz. 1 žličko na 1 skodelico moke), medtem ko je v tortah, kolačkih in piškotih potrebna le polovična količina psylliuma.

Pa dober tek! 🙂

(povzeto po Bodieko.si)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja