Jetra so naš največji in prav gotovo tudi eden izmed najpomembnejših organov v telesu, nekateri jim pravijo kar kemična tovarna telesa, saj opravljajo zelo veliko funkcij, kot so razstrupljanje, vsrkavanje hranilnih snovi, skladiščenje vitaminov in mineralov, presnova ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob, … Prav zato se moramo zavedati, da je skrb zanje izrednega pomena!

Mnogi bolezni jeter povezujejo z alkoholizmom, a dejstvo je, da na jetra dejansko vpliva vse, kar vnesemo v telo: hrana, pijača, zrak, zdravila, stres in podobno. Najpogostejše bolezni jeter so vse oblike Hepatitisov, ciroza jeter in rak jeter, ker pa so jetra organ brez živcev, se večina ljudi težav v začetni fazi sploh ne zaveda, saj jetra ne bolijo.

Da bi se omenjenim boleznim kar se da najbolj učinkovito izognili, se je potrebno držati splošnih smernic zdravega življenje: veliko gibanja, zdrave prehrane in zmernost pri alkoholu. Več kot 2000 let pa na področju zdravstva pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja jeter pripisujejo tudi rastlini pegasti badelj. Ta vsebuje zdravilno učinkovino silimarin, ki zaradi svojih antioksidacijskih lastnosti, varuje jetra in druge dele telesa pred škodljivimi prostimi radikali.

Tudi Evropska organizacija za varnost hrane (EFSA) je potrdila njegove zdravilne učinkovine: 

  • prispeva k zaščiti jeter,
  • prispeva k čiščenju in razstrupljanju jeter,
  • pomaga zaščititi jetra, da lahko le-ta normalno opravljajo svojo funkcijo.

Raziskave so pokazale tudi, da lahko silimarin vpliva na hitrejšo regeneracijo celic, izoliranih iz tkiva ledvic, katerih poškodbe so posledica uživanja analgetikov, citostatikov ali drugih zdravil in toksičnih snovi. Pegasti badelj je torej ena najučinkovitejših zdravilnih rastlin, ki ščitijo naša jetra pred strupi, zato se pogosto uporablja kot preventiva proti raku jeter ter kot dopolnilo bi borbi proti vsem vrstam raka.

Pegasti badelj lahko uživamo prav vsak dan, priporoča pa se 1-3 čajne žličke dnevno. Ker pegasti badelj v vodi ni topen, se priporoča, da uživamo surova (mleta ali cela) semena te rastline, ki jih vmešamo v jogurt, kefir, kislo mleko, skuto ali pa jih posujemo po muslijih oziroma solati.

Zaradi vseh pozitivnih lastnosti, ki jih ima pegasti badelj, ne preseneča dejstvo, da je izmed 130 zelišč v naši ponudbi, rastlina, ki je na letni ravni prodamo daleč največ!

V naši spletni trgovini vam po občutno nižjih cenah od konkurence, ponujamo mleta ali cela semena pegastega badlja najvišje, lekarniške kvalitete in cela semena pegastega badlja iz ekološke pridelave. 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja