Mesec junij in letos tudi julij, sta zelo ugodna za razvoj marsikatere vrtne bolezni. Temperature so še dovolj nizke, da omogočajo razvoj plesni, vlage je dovolj, rastline pa so že zgoščene. Če ukrepamo pravočasno, lahko ohranimo zdrav gomači pridelek, v nasprotnem primeru pa lahko ostanemo tudi brez njega. Na manjših površinah si lahko pridelovalci pri skrbi za pridelek pomagajo z doma narejenimi pripravki iz rastlin, ki rastejo tako na vrtu, kakor v bližnji okolici.

Naravni pripravki za vrt

Pri uporabi domačih pripravkov pa se moramo zavedati več stvari. Velika večina jih deluje preventivno, kar pomeni, da preprečujejo okužbe rastlin ali rastline okrepijo, da so same dovolj močne in so se sposobne varovati pred okužbami. Pripravki delujejo kontaktno, na svetlobi se njihovo učinkovanje hitro uniči. Zato jih moramo v času nevarnosti okužbe uporabljati redno, pogosto tudi vsake 3 – 5 dni. Pri tem moramo površino rastlinskih delov dobro omočiti.

Rastline, s katerimi lahko pomagamo našemu pridelku pred vrtnimi boleznimi:

PELIN

pelin

To grenko zelišče je lahko tudi odlična pomoč na vrtu. Pogosto ne vemo, kaj bi z njim, saj zraste v zelo velike rastline. Zaradi značilne sive barve je lahko tudi popestritev gredic z okrasnimi rastlinami, ob enem pa ga koristno uporabimo na vrtu. Kot zastirka deluje proti polžem.

Iz pelina lahko pripravimo prevrelko, brozgo ali čaj. Uporabimo 300 – 500 gr svežih rastlinskih delov ali 30 gr posušenih rastlin in 10 l vode.

BALDRIJAN

Baldrijan čaj

Ni samo zdravilno zelišče, čaj iz posušenih baldrijanovih cvetov deluje spodbudno za zemljišče, kompost, krepi rastline predvsem v mrzlem in hladnem vremenu, deluje tudi na glivične bolezni, predvsem plesni in škodljivce. Z njim zalivamo setve, da spodbujamo kaljenje rastlin.

Cvetove zmešamo z malo vode v gosto maso: uporabimo kuhinjske mešalnike ali sekljalnike. Ko je vse skupaj dobro zdrobljeno, precedimo skozi gosto gazo ali podobno blago. Koncentrat shranimo v temnih stekleničkah v hladnem in temnem prostoru.

Baldrijan čaj BIO

Za uporabo kapnemo v 1 l vode kapljico ali dve koncentrata cvetov. Uporabimo toplo vodo, koncentrat pa vanjo počasi vmešamo (mešamo do 15 minut).

Tak pripravek je zelo uporaben tudi, če je rastline poškodoval pozen spomladanski mraz. Takoj jih poškropimo s tem pripravkom.

KAMILICA (BIO)

Kamilica čaj zeliščni

Če ste mislili, da je kamilični čaj samo za nas, ste se zmotili. Tudi rastlinam lahko pomaga.

Za uporabo na vrtninah je primeren povsem isti čaj, kot ga skuhate za svojo družino. Uporabimo ga tudi za razkuževanje semena, predvsem križnic in metuljnic. Pri tem uporabimo tople čaj, temperatura naj bo cca 30 oC. Namakamo 15 – 30 minut.

Kamilica čaj zeliščni BIO

Iz kamiličnih cvetov lahko naredimo tudi brozgo: 1 dobro pest cvetov na liter vode pustimo stati 12 – 24 ur. Nato stisnemo maso in jo precedimo preko gaze ali krpe. Uporabljamo razredčeno 1: 5 po rastlinah ali po tleh. Deluje krepčilno za rastline, zmanjšuje pa tudi napade plesni.

OGNJIČ (BIO)

Ognjičev čaj

Tudi ta enoletnica je neobhodna na zelenjavnem vrtu. Ima veliko funkcij, tako za zdravje rastlin, rodovitno in zdravo zemljo, kakor seveda tudi za naše zdravje. Iz rastlin pa lahko naredimo tudi odličen pripravek, s katerim lahko krepimo naše rastline, da ostanejo zdrave.

Z pripravo prevrelke (1kg rastlin na 10 l vode) uporabimo celo rastlino z listi, koreninami in cvetovi vred. Zalivamo z razredčeno tekočino v razmerju 1: 10.

RMAN (BIO)

rmanov čaj
rman čaj

Najdemo ga na mnogih travnikih, cveti v juliju. Cvetove nabiramo, saj so odlični tudi za zimske čaje, kadar imamo težave z želodcem. Uporabimo pa ga lahko tudi proti glivičnim boleznim na rastlinah. 20 gr posušenih cvetov prelijemo z litrom hladne vode in pustimo stati 24 ur. Precedimo in razredčen pripravek (1 : 10) in uporabimo.

ŽAJBELJ (BIO)

žajbljev čaj BIO

Uporabljamo žajbljev čaj, takšen, kot preganja tudi naše težave z grlom in kašljem. Je zelo močan pripravek, ki uniči tudi koristne glivice v tleh, zato ga za tla uporabimo samo v primeru, ko nam rastline redno propadajo zaradi talnih glivic. Uporaben je tudi ob napadu krompirjeve ali solatne plesni. Namesto čaja lahko uporabimo eterično olje. Narediti moramo emulzijo, zato dve do tri kapljice damo v zelo malo vode in dobro premešamo, da se raztopi, nato počasi dodajamo preostalo vodo. Dve do tri kapljice so dovolj za 2 litra vode. 

Žajbljev čaj – pomirja draženje grla in žrela, ima blagodejen učinek na grlo, žrelo in glasilke ter pomaga blažiti potenje.

Povzeto po: zdravozivljenje.eu

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja