Bršljanasta grenkuljica – osebna izkaznica:

Latinsko ime: Glechoma hedeacea

Druga imena: divji Peršin, grenkuljica, pikasta pokriva, povoj Marije device, Rokova roža, srednjak, zlata ketnica, zlata trta,

Zdravilni deli rastline: cvetoča rastlina (brez korenin).

Čas cvetenja bršljanaste grenkuljice: Od aprila do junija.

Učinkovine: Ta rastlina vsebuje grenčine, čreslovine, vitamin C, mineralne snovi (zlasti kalij), različne organske kisline ter manjše količine saponinov in eteričnega olja.

Bršljanasta grenkuljica – opis rastline:

Bršljanasta grenkuljica je majhna zelnata trajnica, katere štirirobo steblo je poleglo in se plazi po tleh ter se na kolencih zakoreninja z nadomestnimi koreninami. Na steblu so pecljati, nasprotno nameščeni, ledvičasti ali srčasti listi z narezanim robom. Cvetna stebla so pokončna in tudi olistana. Na njih se v zalistjih razvijejo dvoustnati, svetlo vijoličasti cvetovi, ki so nameščeni v navideznih vretencih. Vsa rastlina je rahlo dlakava. Če liste ali cvetove zmečkamo, zaznamo močan in neprijeten vonj.

Nahajališča

Rastlina zelo dobro uspeva na vlažnejših tleh in na senčnatih mestih. Najdemo jo predvsem kot plevel po vrtovih, ob živih mejah in poteh, po travnikih in pašnikih, včasih pa tudi po kamnitih pobočjih in med grmovjem.

Čas in način nabiranja bršljanaste grenkuljice:

Cvetoče poganjke bršljanaste grenkuljice nabiramo spomladi in jih hitro in temeljito posušimo na senčnem in zračnem mestu. Če nabiramo tudi polegla stebla, jih moramo pred sušenjem dobro očistiti.

Zdravilnost in uporaba bršljanaste grenkuljice:

Po pestrosti in bogastvu zdravilnih učinkovin bi sodili, da je bršljanasta grenkuljica zelo učinkovita pri zdravljenju mnogih bolezni, vendar je uradna medicina sploh ne uporablja. To rastlino lahko s pridom dodajamo pomladanskim solatam, tako da jo primešamo mladim listom rmana, krebuljice, vodne krese, marjetice, koprive in breze. Zdravilnosti takšnih solat nikakor ne smemo podcenjevati, saj spodbujajo delovanje večine telesnih organov in izboljšujejo splošno počutje. Verjetno jih zaradi tega v zadnjem času predpisujejo tudi mnogi zdravniki. Bršljanasta grenkuljica v domačem zdravilstvu: Mnogi pisci srednjeveških zeliščarskih knjig (opatinja Hildegard iz Bingna, von Brunsfeld, Bock in drugi) so hvalili zdravilnost te rastline. Njihove izkušnje in nasvete je brez premisleka prevzelo tudi ljudsko zdravilstvo. Uporabljajo jo v najrazličnejše namene, predvsem pa z njo zdravijo neješčnost, želodčne težave in driske, zlatenico ter ledvične, žolčne in jetrne težave. Dajali so jo tudi za lažje izkašljevanje, zunanje pa so jo uporabljali za umivanje počasi celečih se ran ter za grgranje in izpiranje pri vnetjih v žrelu in ustni votlini.

Priprava čaja iz bršljanaste grenkuljice:

1 do 2 čajni žlički posušenih rastlin prelijemo z 250ml vrele vode in po 5 minuta precedimo. Po potrebi spijemo eno skodelico tega čaja ali pa ga redno pijemo 2x dnevno po eno skodelico.

V naši ponudbi najdete bršljanasto grenkuljico lekarniške kvalitete.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja