Švedska grenčica, mešanice zelišč
Priprava: Originalno pakiranje zelišč za švedsko grenčico namočimo v 2 litra vsaj 40% žganja in pustimo stati v posodi, zaščiteni pred soncem, vsaj 2 do 3 tedne. V tem času vsebino večkrat premešamo. Preden grenčico precedimo, pustimo vsebino 1 dan mirovati. Grenčico precedimo v 2 litersko posodo in manjkajočo tekočino nadomestimo s prekuhano vodo – pribljižno 1/2 litra. Grenčica ima sedaj približno 30% vsebnosti alkohola. Priložen kandiran sladkor, doda vaši grenčici prijetno sladkobo (sladkorni bolniki kandiranega sladkorja ne dodajajte v grenčico!).
Uporaba: Priporočamo 1 kozarček, cca 0,2L grenčice po vsakem obroku. Lahko jo razredčimo v skodelici čaja, ali pa pijemo nerazredčeno.
Za sladkorne bolnike: 2 cl švedske grenčice brez kandiranega sladkorja odgovarja ca.0,20B (43 kcal)
Zunanja uporaba: za masažo in obkladke.
Uporabno najmanj do in serija: odtisnjena na spodnji strani originalnega pakiranja.
Hraniti v suhem prostoru.
Proizvajalec: kottas Pharma, Dunaj, Avstrija
Distributer: Flora d.o.o., Trg 1, Rogatec