V črevesju živi sto tisoč milijard mikroorganizmov, ki sestavljajo našo črevesno mikrofloro. Po številu za desetkrat prekašajo število celic v telesu, torej gre za pomemben »organ«, ki je izrednega pomena za naše zdravje in počutje.  Beseda probiotik izhaja iz grške besede pro bios, kar pomeni za življenje, in nakazuje na njihov pomen. Probiotiki so namreč “prijazne”bakterije, ki so sicer del zdrave črevesne flore, ki pa lahko zavirajo delovanje “slabih” bakterij v črevesu. Probiotiki so v današnjem času nekaj obveznega, če želimo biti zdravi.

Njihovo pozitivno vlogo je prvič predstavil ruski znanstvenik in Nobelov nagrajenec Ilja Iljič Mečnikov, ki je v začetku 20. stoletja predlagal, da bi bilo mogoče spremeniti črevesno floro in zamenjati škodljive mikrobe z uporabnimi.

Sedež imunskega sistema in več kot 80% celic imunskega sistema, se nahaja v črevesju. Kadar je ravnovesje bakterij v črevesju v pravilnem razmerju, se dobro počutimo, imunski sistem je močan in smo zdravi.

Večina od nas preprosto misli, da je z njihovim prebavnim traktom vse v najlepšem redu, a dejstvo je, da lahko življenski slog in dejavniki iz okolja oslabijo naš prebavni sistem. Tako lahko slabe prehranske navade, pitje klorirane vode, stres in še nekateri drugi faktorji pomembno zmanjšajo odstotek dobrih bakterij v telesu. Kadar se zgodi, da je v telesu več slabih kot dobrih bakterij, lahko to privede do slabše absorbcije hranillnih snovi ter do toksičnosti črevesja. Posledično oslabi tudi našimunski sistem, kar privede do vdora slabih bakterij in virusov, nato pa zbolimo.

Če želimo svoj imunski sistem okrepiti ter preprečiti pogoste prehlade, gripe, angine, dolga okrevanja, alergije, avtoimuna obolenja, degenerativne in druge, tudi psihične bolezni, potem moramo najprej okrepiti svoje črevesje.

In pri vsem tem so nam probiotiki v zelo veliko pomoč, saj so prvi in glavni, ki igrajo ključno vlogo pri krepitvi zdravja in imunskega sistema.

Kaj sploh so probiotiki?

Probiotiki so »dobre« bakterije, ki lahko zavrejo ali celo izničijo delovanje »slabih« bakterij v črevesu. Probiotiki se namreč oprimejo črevesne stene in tam povečujejo število dobrih ter hkrati zmanjšujejo število slabih bakterij. Prav zato so ključni za vzdrževanje ravnovesja črevesne mikroflore.

Številne raziskave so tako dokazale, da njihovo redno uživanje aktivira imunski sistem, poleg tega ugodno vplivajo na pospeševanje presnove laktozezatiranje patogenih klic v črevesju ter zaviranje oziroma blaženje driske. Prav tako probiotiki vplivajo na delovanje detoksifikacijskih encimov in njihovo uživanje povečuje razstrupljanje celotnega telesa. Probiotiki naj bi po nekaterih raziskavah sodeč delovali tudi kot zaščita pred okužbamizniževali holesterol in celo zavirali raka na debelem črevesu.

Znanstveniki zato priporočajo, da uživamo hrano, ki je znana po svojih probiotičnih učinkih; tukaj imamo v mislih predvsem kislo zelje, kefir, temno čokolado, skuto, surovo repo in na splošno frementirano hrano. 

Polega tega pa je zelo priporočljivo, da uživamo probiotike v obliki prehranskih dopolnil, saj bomo na ta način zagotovili, da bo ravnovesje med slabimi in dobrimi bakterijami točno takšno, kot mora biti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja