Vas že nekaj časa pestijo bolečine v kolenu, ki otežujejo vaše normalno vsakodnevno delovanje? V kolikor ne gre za športno poškodbo, obstaja velika verjetnost, da so vaši kolenski sklepi obrabljeni, kar posledično povzroča bolečine. Ljudje ob takšnih bolečinah pogosto pomislimo, da je potrebno prenehati oziroma opustiti kakršno koli športno aktivnost, saj menimo, da bo bolečine le še povečala. 

A resnica je drugačna: če želimo bolečine v kolenih omiliti, je potrebno vsakodnevno izvajati vaje. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj odličnih vaj za raztezanje kolena, ki jih priporoča Gregor Kavčič, doktor ortopedije:

1. RAZBREMENITEV KOLENA

Na gleženj si namestite lahko utež in se usedite v položaj, ki omogoča, da noge prosto visijo. Nihajte z nogami 5-15 min, 1-3 krat dnevno.

2. IZTEGNITEV KOLENA – SEDE

Usedite se na stol, tako da noga počiva na drugem stolu, koleno naj bo rahlo dvignjeno. Nežno potisnite dvignjeno koleno proti tlom, tako da uporabite le mišice nog. Zadržite 5-10 sec, nato počivajte minuto.

3. ALTERNATIVNA VAJA ZA IZTEGNITEV KOLENA

Usedite se na tla ali trdo podlago z iztegnjenimi nogami, pod Ahilovi tetivi namestite zvito brisačo. Nežno potisnite kolena proti podlagi. Zadržite 5-10 sec, nato počivajte minuto. 

4. KRČENJE KOLENA

Medtem, ko sedite, si namestite dolgo zanko iz brisače pod vaše stopalo. Nežno povlecite brisačo z obemi rokami, da pokrčite koleno, tako da se dvigne stopalo za 15 do 20 cm od tal. Zadržite za 5-10 sec, počivajte minuto in ponovite desetkrat.

5. KREPITEV KVADRICEPSA

Medtem ko sedite na stolu, iztegnite vašo nogo in zadržite. Ponovite 5-10 krat. Delajte to vajo za vsako koleno, do 3 krat dnevno.

6. ALTERNATIVNA VAJA ZA KREPITEV KVADRICEPSA

Ulezite se na ravno, čvrsto podlago z iztegnjenimi nogami. Nato dvignite eno nogo 20 cm od podlage in z njo v zraku narišite črko T ali osmico. To izvedite 5 -10 krat. Delajte to vajo za vsako koleno do 3 krat dnevno.

7. DRSENJE OB STENI

S hrbtom se naslonite na steno, tako da so kolena pokrčena do 30°, nato drsite navzdol ob steni, in se zopet zravnajte. Premikajte se počasi in gladko. Imejte stopala in noge vzporedne. Ponovite 5-10 krat, 1-3 krat dnevno.

8. IZTEGNITEV KOLENA PROTI UPORU

Namestite si zanko iz elastičnega traku pod stopalom. Čvrsto držite trak z rokami in namestite koleno v položaj 30°. Iztegnite koleno proti uporu traku, potiskajte tako močno, da ni hujših bolečin, nato zadržite. Naredite 5-10 ponovitev, 1-3 krat dnevno.

V kombinaciji z vajami pa vam priporočamo tudi uživanje prehranskega dopolnila MSM, ki dokazano pozitivno vpliva na stanje sklepov. Ob doslednem izvajanju vaj in jemanju MSM-ja, bodo bolečine v kolenu prav gotovo precej manjše ali pa bodo celo izginile. Več o MSM-ju si lahko preberete TUKAJ

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja