Za svoje zdravje nujno potrebujemo tudi maščobe – vendar le nekatere in v pravi obliki. Med esencialna hranila, ki so nujno potrebna za delovanje organizma in zaščito zdravja, sodijo nenasičene maščobne kisline: omega 3 in omega 6 maščobne kisline. Ker jih telo ne more tvoriti samo, jih je treba vanj vnašati z ustrezno prehrano. Z zagotavljanjem virov omega 6 maščobnih kislin navadno nimamo težav, saj jih dovolj dobimo že z uživanjem nerafiniranih rastlinskih olj. Več težav je z omega 3 maščobnimi kislinami, ki jih vsebujejo le nekatera živila.

Omega-3 maščobne kisline (okrajšano ω-3 ali n-3) so esencialne, nepogrešljive maščobne kisline. Sami jih v telesu ne moremo ustvariti, zato jih moramo dobiti s hrano, podobno kot vitamine. Med njimi so za zdravje še posebej pomembne dolgoverižne večkrat nenasičene maščobne kisline, kamor spadata eikozapentaenojska kislina (EPK) in dokozaheksaenojska kislina (DHK). Naše telo ju sicer lahko samo ustvari iz α-linolenske kisline, vendar zelo počasi in neučinkovito. Zato je zelo pomembno njuno zadostno uživanje s prehrano.

Za srce in ožilje

Omega-3 maščobne kisline so sestavni del celičnih membran v telesu in vplivajo na delovanje celičnih receptorjev v teh membranah. Zagotavljajo izhodišče za izdelavo hormonov, ki uravnavajo strjevanje krvi, krčenje in sprostitev sten žil, varujejo srce in krvni obtok, znižujejo skupni in LDL-holesterol v krvi in znižujejo krvni tlak. Prav tako se vežejo na receptorje v celicah, ki urejajo genske funkcije. Zaradi teh učinkov, omega-3 maščobne kisline dokazano pomagajo pri preprečevanju bolezni srca in možganske kapi.

Nič več bolečih sklepov

Dokazano je tudi, da omega 3 maščobne kisline zavirajo vnetja ter blažijo in preprečujejo boleč revmatoidni artritis. Uživanje ribjega olja naj bi delovalo tako dobro, da lahko ljudje, ki imajo težave s sklepi in uživajo protivnetna in protibolečinska sredstva, količino zdravil zmanjšajo.

Nad menstrualne bolečine

Prehranski dodatki z ribjim oljem znižujejo raven prostagladinov – kemičnih snovi, ki pred in med menstruacijo povzročajo krče in bolečine. 

Poleg vsega zgoraj naštetega omega 3 maščobne kisline koristijo imunskemu sistemuizboljšujejo kronične vnetne bolezni kot so artritis, luskavica, ulcerozni kolitis, skrbijo za zdravje las in kože ter pospešujejo izgorevanje drugih maščob, zato pomagajo tudi zmanjšati težo. Ključne so tudi za nosečnice, saj jih plod nujno potrebuje za razvoj možganov, njihovo pomanjkanje pa lahko povzroči poporodno depresijo. 

Kje najdemo Omega-3 maščobne kisline?

EPK in DHK nastajata v morskem rastlinskem planktonu, imenovan fitoplankton, ki je hrana morskim ribam in morskih sesalcem. Tako se obe maščobni kislini kopičita v maščobah morskih rib. Prav tako pa omega 3 maščobne kisline najdemo tudi v nekaterih rastlinah, kot so na primer lanena semena, chia semena, orehi in podobno.

Koliko omega-3 maščobnih kislin bi morali zaužiti dnevno?

Najbolje pokrijemo potrebe organizma po omega 3 maščobnih kislinah, če zaužijemo vsaj dve porciji morskih rib na teden. Dojenčki do dopolnjenega prvega leta starosti še ne smejo uživati morskih rib. Otrokom od enega leta dalje priporočamo 50 gramov morskih rib na teden, mladostnikom v starosti od 15 do 18 let 200 gramov na teden, odraslim pa 400 gramov na teden. Poleg tega lahko uživamo tudi ribja olja in olja alg.

Zelo dober in varen vir so tudi prehranski dodatki, ki imajo nadzorovano sestavo maščobnih kislin, na primer razmerje med DHK in EPK, zagotavljajo pa tudi neonesnaženost s težkimi kovinami, zlasti z živim srebrom, kar je še posebej pomembno za otroke, nosečnice in doječe matere.

Krilovo olje

Kot odličen vir omega 3 maščobnih kislin se je izkazalo krilovo olje. Kril je rak, ki živi v vseh oceanih, ampak večinoma pa v arktičnih in antarktičnih vodah. Krilovo olje se od klasičnega ribjega olja razlikuje po tem, da v ustih ne pušča močnega okusa po ribah, poleg tega pa se maščobne kisline v krilovem olju mnogo prej absorbirajo v našem telesu. Krilovo olje lahko kupite TUKAJ.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja